ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ – НАШОЈ ДЕЦИ НА ДАР
5.07.2013

Како би помогла породицама оболеле деце, која се поред тога суочавају и са финансијским потешкоћама да својим малишанима обезбеде лечење, Градска општина Палилула у Нишу покренула је хуманитарну акцију „Помозимо нашој деци“. Прву активност у оквиру ове акције било је донаторско вече, које је одржано протеклог викенда на платоу код фонтане на Тргу краља Милана. Наменски рачун за уплату донаторских средства је 840-2879741-16 и отворен је у нишкој општини Палилула.

Председник нишке градске општине Палилула Бобан Џунић упутио је позив друштвено одговорним компанијама, предузећима, као и свим суграђанима, да на делу покажу добру вољу, већу солидарност и подршку деци и угроженим породицама у невољи. „Позивам све градске функционере и представнике других градских општина да нам се придруже. Послали смо позивна писма свим јавним предузећима и установама, градским институцијама и очекујем да се одазову акцији. Ово је тек почетак наше хумане мисије, која нема временско ограничње и трајаће док год буде било потребе, поручио је Џунић и напоменуо: - Више од 20 породица јавило се и обратило за помоћ нашој општини због проблема које имају у лечењу своје деце. Уверили смо се да је то заиста велики проблем. Ради се о животима малишана старости од три до пет година и зато је потребна хитна акција да се укључимо и помогнемо овим малишанима.

Донаторској вечери присуствовали су и представници нишких организација, предузећа и установа, Православне епархије нишке, представници Гадске општине Панталеј а међу првима је угов о донацији потписао директор ЈКП „Медиана“, Драган Радисављевић. „Сматрам да је свим јавним предузећима у граду треба да буде част и обавеза да се прикључе овој хуманој акцији. За наше услуге, да би град био чистији, поједини грађани дају и последњи динар, па је ред да и „Медина“ узврати грађанима и помогне сиромашним Нишлијама чије су деца нажалост болесна, рекао је директор ЈКП „Медиана“ Драган Радисављевић. Он је позвао и друга јавна предузећа да се угледају на „Медиану“.

Хуману акцију општине Палилула подржали су и нишки посленици културе; истакнути уметник, признати српски архитекта, карикатуриста и сликар Александар Блатник, дечији песник, писац за децу и одрасле, Русомир Арсић, Мирољуб Јовановић-Мика Тамбура (Лутајућа срца), РТВ Белами, нишки дневник Народне новине.

„Велика је част бити део ове акције хуманитарног карактера, која носи предивну поруку. Окупили смо се да заједно радимо за добробит дечице које је задесило нешто што се зове болест и нешто што се зове сиромаштво. Деца заслужују нешто добро и зато ја кроз моје песме желим да уверим децу у нешто што је лепо и да их научим да се добротом све може у животу, рекао је песник Русомир Арсић.

Да организује ову хуманитарну акцију Градска општина Палилула је одлучила након вишемесечних активности обиласка породица у насељима на терену. Сусрели су се са породицама чији су малишани оболели и потребна им је здравствена заштита, а да им родитељи то не могу обезбедити јер су у тешкој финансијској ситуацији. Један од таквих малишана је и петогодишњи Вук Јовановић, који болује од ретке болести са дијагнозом НЕК – ресекција црева. Одстрањено му је дебело црево и већи део танког а његова борба за живот се наставља. Овај дечак захтева посебну негу, терапију и специфичан режим исхране, а свака подршка његовој породици биће драгоцена. Слична је била и ситуација са малом трогодишњом Доротеом Митић која живи у Мрамору и од рођења има срчане проблеме. И овде је требало наћи решење да се продужи живот детету и премосте административне баријере.

Донаторска средства у оквиру акције „Помозимо нашој деци“ могу се уплатити потписивањем уговора о донатроству или директном уплатом на наменски рачун: 840-2879741-16 у нишкој општини Палилула.

Ова хумантиарна акција није само локалног значаја. Она има за циљ да нас подстакне на већу хуманост и солидарност, јер ту око нас, у нашем комшилуку, живе деца, баке и деке са проблемима које често не препознајемо– поручују из општине Палилула.. Да ли смо се запитали, шта можемо и ми грађани да учинимо и помогнемо најмлађима? (ЕКОполис мрежа Д.В.)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА